Blog: Hoe nieuwsgierig leef jij?p

“Ik nodig je uit open en nieuwsgierig te verkennen wat zich aandient“. 
Dit is een zin die wij in onze training vaak gebruiken. Vandaar dat in de afgelopen week een paar Mindfulness herinneringen rondom het woord nieuwsgierig zijn geplaatst. Zelf heb ik nieuwsgierigheid nooit als een positieve eigenschap ervaren. Pas door Mindfulness leerde ik het woord opnieuw kennen én waarderen. Nu ik dat voor mezelf zo constateer ben ik nieuwsgierig waar dit verschil vandaan komt.

De negatieve variant van nieuwsgierig zijn komt bij mij, denk ik, voort uit de variant waarbij de nieuwsgierigheid zich richt op de ander, op de buitenwereld. Aansluitend vindt er een vergelijk plaats: “Hij/zij doet het beter/slechter dan ik, heeft een grotere/kleinere auto, enz.”  De kans is groot dat wij onze nieuwsgierigheid zo richten dat wij er als de betere vanaf komen. Het is een nieuwsgierigheid die zich richt op het bevredigen van het ego. Het ego is doorlopend op zoek naar (kortstondige) bevrediging en is onverzadigbaar: het wil doorlopend gevuld worden met een lekker gevoel.

De positieve variant van nieuwsgierigheid richt zich op zichzelf, op de eigen binnenwereld. Er is een leuke/vervelende situatie en je ziet  je eigen reactie daarop; je wacht op een belangrijk telefoontje en je neemt waar hoe je lichaam zich aanspant en wat de spanning met je adem doet. Ook nu kan er vervolgens een vergelijk plaatsvinden. Niet met een ander maar met jezelf: “Ik zie hoe ik nu even kan wachten voordat ik reageer op die vervelende situatie, ik voel in mijn lichaam dat ik gespannen ben, voorheen voelde ik dat niet.” Daarmee voed je je geest waardoor jij groeit in bewustzijn. Je creëert daarmee als het ware een bron waaruit je steeds weer kan putten.

Wees nieuwsgierig naar jezelf, zonder oordeel en met vriendelijke aandacht. Volg zo je eigen groei!

Met liefdevolle groet,
Anneke den Bakker

 

Twitter
Visit Us
Follow Me

Eén reactie

  1. Ja nieuwsgierig zijn is een eigenschap die je kan helpen jezelf te veranderen. Je rust te geven in reactie’s naar anderen. Nieuwsgierigheid zorgt ook dat je steeds meer leert omdat het je interesses infiltreert. Leren door nieuwsgierigheid brengt je ook dichter bij de ander omdat je open staat voor wat er door de ander heen gaat. Niet om te denken in klein of groot of beter of slechter maar het maakt soms de band veel hechter omdat je er voor elkaar kan zijn bij vreugde en bij pijn. Omdat het komt puur uit het hart is deze nieuwsgierigheid een hele grote schat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.