Blog: kleine stapjes

Voor veel deelnemers is meer rust in hun leven de belangrijkste reden om een mindfulnesscursus te volgen. Een fictief aanbod vorige week van een stilteweekend zorgde op Facebook voor een enorme hoeveelheid, meest positieve, reacties. Het is inderdaad fijn om ergens te zijn waar je in een rustige omgeving bent. Dat maakt het zeker makkelijker om rust te ervaren. Je kan echter ook de rust in je eigen leven creëren. Hoe fijn zou dat zijn als jij zelf meer rust in je eigen leven kunt brengen. Ik hoor je al zeggen: ja maar, ……. en dan komen de bezwaren. Vraag jezelf nu eens af: wil je echt meer rust in je leven of is het lekkerder om te mopperen en te klagen? Hoe serieus neem je jezelf dan? Wie echt meer rust wilt zet nu de eerste stap.

Hoe doe je dat dan? Allereerst: door tijd vrij te maken om voor jezelf te zorgen. Voor wie ‘voor jezelf zorgen’ te soft klinkt: neem tijd voor zelfreflectie. Pak pen en papier en maak een lijst met zaken waar jij je onrustig door voelt worden. Je kan onderscheid maken tussen zaken die jijzelf kunt beïnvloeden en zaken waarop jij minder invloed hebt. Kies er vervolgens één uit en verander daar iets in. Een klein stapje, forceer niets. Kies voor iets dat als een kleine stap voelt.

 • Na het wakker worden in bed blijven liggen
  en 3 keer diep en rustig in- en uitademen.
 • Je telefoon 15 minuten voordat je naar bed gaat
  bewust wegleggen.
 • Elke dag 10 minuten me-time inplannen
  bv. om dan je favoriete muziek te luisteren.
 • Elke dag een stukje lezen uit een voedend boek:
  Eckhart Tolle, Thich Nhat Hanh, Brené Brown.

Doe dit kleine stapje vervolgens elke dag, de komende 28 dagen. Gun jezelf de tijd om dit tot een nieuwe gewoonte te maken. Begin elke dag opnieuw, en opnieuw en opnieuw. Richt je aandacht op de ervaring zelf, aanvaard wat zich aandient zonder dat je steeds denkt: dûhû, ben ik nou nog niet rustig. Gun jezelf de ervaring zonder dat je bezig bent iets te bereiken. Dan zou er namelijk een goed en fout zijn. Dat is er niet. Er is wel een verlangen en daar geef jij gehoor aan. Open en nieuwsgierig volg je vervolgens je eigen proces. Wie weet wat er gebeurt….

 

Met liefdevolle groet, Anneke den Bakker

Twitter
Visit Us
Follow Me

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.