Ahhh! Sta ik weer te schreeuwen tegen mijn kind terwijl ik dat echt niet meer wil

Mindfulness en schreeuwenVandaag antwoord op een veel gestelde vraag door ouders: hoe komt het dat ik onredelijk ben tegen mijn kind, soms zelfs ga schreeuwen, terwijl ik dat helemaal niet wil? En hoe kan ik voorkomen dat het weer gebeurt? Hoe kan ik mindful blijven in zo’n situatie? Ik vertel je graag wat ik heb ontdekt en hoe dit ook voor jou en jouw gezin kan werken.

Mijn naam is Mirjam Hegger en met Mindful Parents help ik ouders meer aandacht en rust in hun gezin te brengen, zodat ze meer kunnen genieten. Jarenlang werkte ik op scholen en begeleidde gezinnen. Het koste mij flink wat onderzoek en oefening, maar door de vele gesprekken die ik met ouders voerde, ontdekte ik iets essentieels over gezinnen en misschien herken jij dit zelf ook wel. Ik zag namelijk bij veel ouders een patroon dat zich telkens herhaalde.

In de gesprekken met ouders hoorde en zag ik stuk voor stuk prachtige opvoeders. Met vaardigheden en tools als geduld, liefde, goed kunnen luisteren, flexibel en humor. Kortom, ruim voldoende gereedschap voor een capabele ouder om een kind te begeleiden tot een gezond, zelfstandig en liefdevol persoon.

Tegelijkertijd zag ik deze ouders terugkomen met vragen. Ze vertelden dat de tools thuis als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze belandden toch wéér in die strijd die ze niet wilden. Reageerden buiten proportioneel naar hun kinderen. Terwijl ze zich nog zó hadden voorgenomen dat niet meer te doen. Ik hoorde ouders die voelden dat ze faalden. Of ze voelden zich machteloos, als een speelbal van de situatie. Zeker omdat ze van alles probeerden om de situatie te veranderen. Maar toch lukte het niet.

Het zette de ouders en ook mijzelf voor een raadsel. Want deze ouders waren in de kern wel in staat om liefdevol en geduldig te zijn, sterker nog, ze waren vurig gemotiveerd om dit op hun kinderen over te brengen. En toch lukte het hen thuis niet. Hoe kwam het toch dat deze ouders thuis hun gereedschap niet konden ‘vinden’? Feller reageerden dan ze wilden, soms zelfs schreeuwen tegen hun kinderen, terwijl ze dat écht niet wilden.

Wat ik uiteindelijk ontdekte, ga ik je nu eenvoudig uitleggen aan de hand van een koffertje. Stel je eens een koffertje voor. Gewoon, een aktekoffertje of een rotankoffertje dat je misschien van je eigen kinderen kent. Op het koffertje zit een slot.

Stel je nu voor dat in het koffertje al jouw gereedschap om goed te kunnen opvoeden zit. En dan bedoel ik bijvoorbeeld: liefde, geduld, goed kunnen luisteren, humor en flexibiliteit.

Dit koffertje heb je altijd bij je. Gevuld met je gereedschap neem je het mee in je gezin. Maar dan ontstaat er onenigheid. Je kind luistert niet. Je hebt haast. Je kind treuzelt.

Wat gebeurt er dan met je? Misschien blijf je de eerste keer rustig. Maar stel je voor dat dit de honderdste keer is dat dit gebeurt. Je bent moe. Je hebt er genoeg van. Je voelt je adem omhoogschieten en staat op het punt om uit je vel te springen. Wat gebeurt er dan? Juist: STRESS!

En nu komt het essentiële stukje. Want in stressvolle situaties sneuvelen die prachtige vaardigheden als liefde, geduld, goed kunnen luisteren, humor en flexibiliteit.

Kortom: je kunt het koffertje met al die vaardigheden niet openen! Je kunt de sleutel als het ware niet vinden, omdat je stress hebt. Gevolg: je lontje is kort, je reageert feller dan je wilt, je voelt je misschien machteloos en merkt dat alle energie naar je gezin gaat. Je hebt het gevoel dat er weinig of geen tijd overblijft voor jezelf. En van genieten is al helemaal geen sprake.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de oplossing niet zit in het aanleren van vaardigheden of tools. Ik ga er immers vanuit dat jij als ouder meer dan voldoende in je koffertje hebt om je kind exact te bieden wat hij / zij nodig heeft. Kortom: mijn uitgangspunt is dat jij een perfecte ouder bent voor je kind!

Maar ja, die stress…

Weet je. Die stres, dat is precies de sleutel. Het leren omgaan met stress. Want als jij anders leert omgaan met stress, dan voel je je weer energiek en krachtig in je rol als ouder. Je durft te staan voor wat je zegt en doet en bent daarin een voorbeeld voor je kinderen. Je reageert vanuit rust.

Het goede nieuws is: anders omgaan met stress is te leren! Mindfulness kan ons daarbij helpen. De eerste ingang is daarbij je lijf. Merk op dát je boos wordt, dat je hartslag stijgt, dat je je stem wilt verheffen. Dat is de eerste stap naar anders omgaan met stress.

En, herkenbaar voor jou, dat je als het ware je koffertje niet kunt openen? Wat merk je dan op? In je lijf? Gedachten? Gevoelens? Ik ben benieuwd!

Meer inspiratie over mindfulness in je gezin?
Like mijn Facebookpagina: facebook.com/mindfulparentsmirjamhegger
Download gratis mijn e-book: Survivalgids voor oververmoeide ouders: http://mindfulparents.nl/survivalgids/
Lees meer blogs van mij: http://mindfulparents.nl/category/blog/
Luister de podcast van Mindful Parents waarin ik wekelijks inspirerende ouders interview en inzichten deel: mindfulparents.nl/mindfulparentspodcast

Twitter
Visit Us
Follow Me

Reacties zijn gesloten.