Welk huiswerk doe jij de rest van je leven?

Toen Caroline van Bemmel me vroeg of ik het goed zou vinden als ze zou gaan bloggen over de ervaringen van de Mindfulnesstrainingen twijfelde ik geen moment. Haar ervaringen en vooral de manier waarop ze die heeft opgeschreven, overtroffen echter elke verwachting.
Dank je wel Caroline, al veel mensen hebben baat bij je ervaringen. Ik wens je veel succes op je pad. Marijke

Hieronder lees je de ervaring van Caroline naar aanleiding van de laatste sessie. Hier vind je haar overige blogs over de mindfulnesstraining.

Ik zit achter mijn computer om mijn ervaring van de laatste les mindfulnesstraining op te schrijven. Ik voel een stroom van dankbaarheid door mijn lichaam gaan. Dankbaar dat ik deze training volgde. Ik leerde waar mindfulness voor staat (en waar het niet voor staat), hoe ik het kan toepassen in mijn dagelijks leven en wat het mij kan opleveren.

Definitie
Ik leerde dat er diverse definities van mindfulness zijn. Ik vat mindfulness samen in drie woorden:

 • basishouding;
 • bewustzijn van het moment;
 • keus hebben.

Basishouding
Mindfulness leerde mij dat de basishouding die je aanneemt, effect heeft op hoe jij iets ervaart. Op hoe jij bijvoorbeeld de kwaliteit van je leven ervaart. Ik was mij hier niet eerder van bewust. Inmiddels wel. En dat maakt dat ik nu onderstaande basishouding hanteer:

 • open;
 • nieuwsgierig;
 • opmerkzaam;
 • vrij van oordeel (zowel mijzelf als anderen niet veroordelen om wie ze zijn en wat ze wel en niet doen);
 • vrij van automatische reactie.

Bewustzijn
Ook leerde ik mij bewust te zijn van de signalen die mijn lichaam mij geven. Mindful zijn maakt dat je je bewust bent van de:

 • gedachten die zich nu in je hoofd afspelen;
 • gevoelens die je nu ervaart;
 • fysieke ervaringen die nu in je lichaam aanwezig zijn;
 • de stemming die je hebt.

Deze informatie kan heel bruikbaar zijn bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Door je bewust te zijn van gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en je stemming op een bepaald moment, ontstaat de keus wat je hiermee wilt doen. Een keus waar de meeste mensen zich lang niet altijd bewust van zijn dat ze die hebben.

Keus
De keuze hebben wat je met je gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en je stemming doet, maakt dat je (meer) verantwoordelijkheid kunt nemen voor je leven, bijvoorbeeld voor hoe jij je kwaliteit van leven ervaart. Als je je bewust bent van de informatie die je lichaam je biedt, kun je vervolgens besluiten wat je hiermee wilt doen. Je kunt drie dingen doen:

 • loslaten;
 • accepteren;
 • veranderen.

Het effect van loslaten, accepteren of veranderen is dat de gedachten, gevoelens, fysieke ervaringen en stemmingen geen energie meer kosten. Door op deze manier om te gaan met gewaarwordingen in mijn lichaam, voel ik mij een vrijer mens. Het geeft mij meer rust, ontspanning en vrede.

Samenvattend
Mindful zijn is inmiddels een onderdeel van hoe ik mijn leven leid. Het draagt bij aan het verder vormgeven van de leefstijl die ik leef. Een leefstijl waarin plaats is om met een open, nieuwsgierige, opmerkzame houding vrij van veroordeling en automatische reactie dagelijks te werken aan het verbeteren van mijn kwaliteit van leven. Dit beslaat zowel zijn als doen. Met de tekening hieronder laat ik zien welke effect mindful zijn op mij heeft.

Huiswerk
Dagelijks je eigen kwaliteit van leven verbeteren, door bijvoorbeeld iets los te laten wat je energie zuigt, door te accepteren wie je daadwerkelijk bent en/of te veranderen in iemand die voor zichzelf zorgt, is een cadeautje dat je jezelf kunt geven. Je kunt dit cadeautje ook van iemand krijgen. Ik kreeg het van mijn trainster Marijke. Zij gaf mij het cadeautje huiswerk. Het huiswerk is: de rest van je leven gebruiken wat je leerde tijdens de mindfulnesstraining. @Marijke: mijn dank is zeer groot voor alles wat je gaf, inclusief het huiswerk. Ik integreer het in mijn leven. Daarnaast wens ik het iedereen toe om de inzichten vanuit mindfulness dagelijks in zijn of haar leven … Lees meer>>>
Wil je ook de overige ervaringen lezen van Caroline tijdens de Mindfulnesstraining die ze heeft gevolgd? Klik dan hier.

 

Twitter
Visit Us
Follow Me

2 reacties

 1. Een goede leraar is het halve huiswerk ☺︎
  – Loesje

 2. Geweldig dit gaat een blijvend steuntje in de rug worden, bedankt

Reageren is niet mogelijk