Mindfulness in het ziekenhuis

John Kabat Zinn begon zijn carrière met mindfulnesstrainingen aan patiënten in het ziekenhuis. Hij zag dat mensen die ernstig ziek zijn, niet bepaald beter worden van gepieker en gejaag. In Amerika kun je bij een flink aantal ziekenhuizen dan ook de televisie rechtstreeks afstemmen op het mindfulness kanaal. In Nederland is het nog niet zover. Maar het gaat wel de goede kant op! Onder andere door het wetenschappelijk onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc.

Professor en psychiater Anne Speckens maakte in Engeland kennis met mindfulness. Ze keerde in 2005 terug naar Nederland en startte met onderzoek en training bij het Radboudumc. Inmiddels is hier een complete onderzoeksgroep ontstaan. Verschillende PhD’s nemen het effect van mindfulness op verschillende ziekten onder de loep. Opvallend vind ik daarbij het onderzoek naar mindfulness en herstel van kanker. Ik praat over de verschillende onderzoeken met Rhoda Schuling, één van de onderzoekers binnen het team.

Waarom onderzoeken jullie mindfulness en kanker?

Schuling: ‘De diagnose kanker brengt ontzettend veel onzekerheid met zich mee en dat veroorzaakt stress. Mensen zijn gewoon bezig met hun leven en dan komt deze ziekte langs. In een keer ligt alles stil: het werk, het gezin, je leven. Alle aandacht gaat naar het ziek zijn. Je krijgt bestralingen, moet ontzettend veel het ziekenhuis bezoeken, je voelt je akelig en ziek. De ziekte staat centraal en de toekomst is onzeker. Dat maakt mensen depressief, somber en angstig. Het is niet zo dat we denken dat mindfulness de kanker geneest: daar is het niet voor bedoeld. Onderzoek wijst wel uit dat mindfulness de kwaliteit van leven verbetert. Mensen hebben hierdoor vaak minder last van angst en depressie.’

De oorsprong van het wetenschappelijke onderzoek naar mindfulness lijkt vooral te liggen in de psychiatrie. Waarom is dat zo?

‘Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) is specifiek als terugvalpreventieprogramma ontwikkeld voor mensen met depressies. Deze training is hierin bewezen effectief. Lees meer >>>

Twitter
Visit Us
Follow Me

Reacties zijn gesloten.